Chcesz zamówić obwarzanki krakowskie? Kliknij tutaj.
Mają niepowtarzalny smak, prezentują się naprawdę interesująco, zaś kupić je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem dawnej stolicy Polski i dumą tutejszych piekarzy. Z jakiego względu szczycą się tak dużym zainteresowaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski najpierw chcą spróbować akurat opisywanego smakołyku?
Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?
Historia wypiekania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W księgach pierwszy raz opisano je wiek po tym, kiedy zauważono, iż jadła je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w czasie Wielkiego Postu, ale później jadano je również w innych sezonach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mogli wypiekać je tylko rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Taką samą ustawę uchwaliła pięć stuleci później Wspólnota Europejska, wpisując je na listę produktów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – metody wypieku
Obwarzanki posiadają formę okręgu z wyraźną spiralną powierzchnią i wielkość w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od lat wypiekane są w myśl identycznej receptury. Ich określenie i unikalny aromat są skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i wkłada do piekarnika.
Lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]