Warzywa kiszone są tak silnie związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański smakołyk, z rzadka przyrządzany w innych regionach świata. Jednakże…
Mają niepowtarzalny smak, prezentują się naprawdę interesująco, zaś kupić je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie,…
Od wieków w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonych warzyw. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się także o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw,…
Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX w., artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać licznymi związkami wydłużającymi ich…
To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą spożywamy zwykle w trakcie Wigilii czy też dużych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja spożywania…
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź w formie surówki do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać.…
Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – poznanie właściwych technik produkcyjnych oraz tajników rozmaitych receptur czy po prostu nauczenie…
W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla…
Zalety kiszonek Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu kiszonych warzyw i owoców lub soków z kiszonych warzyw i owoców zalecają lekarze, eksperci żywieniowi, dietetycy i trenerzy…
Chłodniejsze dni sprzyjają wieczorom spędzonym w domu z książką czy ulubionym serialem. Aby umilić sobie ten czas warto przygotować herbatkę rozgrzewającą. Oto kilka pomysłów na…