Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Jeśli chcesz zamówić kiszonki z warzyw, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/ygvrvf9y.

Warzywa kiszone są tak silnie związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański smakołyk, z rzadka przyrządzany w innych regionach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Kwaszonki znane są ludziom od tysiącleci

Badacze historii uznali, że proces zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w roztworze octu czy też w solance, wykorzystywany jest przez ludzi od ponad 4 tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której jest ono zanurzone, utrudnia rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilka wieków wstecz był to najlepszy sposób, by przedłużyć czas zdatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkanaście tygodni. Stąd też wynikł zwyczaj produkowania m.in. kiszonek z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kiszone przetwory warzywne od zawsze znane są z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Zawierają one między innymi mnóstwo witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały w magazynie kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu szkorbutu. Ciekawostką jest, iż w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z rzepaku i owoców dyni.

Kwaszonki na świecie

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni zasadniczo w większości zakątków świata, również w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie cieszy się dużą popularnością. Lecz pickle są tam chyba wyjątkowo lubianym dodatkiem do hot-dogów, burgerów i sandwiczy. W Polsce prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. paprykę, białą rzodkiew oraz owoce (przykładowo truskawki).

Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się bazą albo ważnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw regionalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie regionach świata, gdyż jest on zależny od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. Dlatego też ogórek wyprodukowany wedle tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten zakiszony np. w Chinach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]