ekologiczne przetwory, żywność nieprzetworzona

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX w., artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać licznymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Lecz wraz z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz chętniej poszukują oni produktów wytworzonych z eko żywności.

Żywność eko – rośliny uprawiane według kluczowych zasad rolnictwa ekologicznego

By dany produkt dostępny w Polsce mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wytycznym. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej sporządzone muszą posiadać konkretne certyfikaty wydawane przez wskazane do tego laboratoria. Nadrzędnym jednakże cechą spożywczych artykułów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia warzywa i owoce hodowano według wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie korzystali z syntetycznych pestycydów ani nawozów mogących niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również są zagrożeniem dla środowiska. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody gruntowe czy wywołują zasolenie gleby, a natryski pół silnymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Tymczasem ekologiczna uprawa sprawia, że warzywa i owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych związków dostanie się do ustroju ich konsumentów.

Co powinno znaleźć się na opakowaniu zdrowej żywności

Żywność eko podlega ciągłemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym też w trakcie transportu oraz przechowywania. Co ważne, jeżeli produkt spełnia warunki, jego producent prócz standardowych informacji między innymi o dacie trwałości, możliwych alergenach, masie netto, kraju produkcji składników i temperaturze przechowywania, musi dodatkowo obligatoryjnie wskazać numer ID organu kontrolnego dany produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli białe gwiazdki tworzące w kształt listka. Szukając żywności eko powinno się więc czytać starannie etykiety wyrobów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o otrzymanych certyfikatach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]