Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX w., artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać licznymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Lecz wraz z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz chętniej poszukują oni produktów wytworzonych z eko żywności.
Żywność eko – rośliny uprawiane według kluczowych zasad rolnictwa ekologicznego
By dany produkt dostępny w Polsce mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wytycznym. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej sporządzone muszą posiadać konkretne certyfikaty wydawane przez wskazane do tego laboratoria. Nadrzędnym jednakże cechą spożywczych artykułów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia warzywa i owoce hodowano według wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie korzystali z syntetycznych pestycydów ani nawozów mogących niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również są zagrożeniem dla środowiska. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody gruntowe czy wywołują zasolenie gleby, a natryski pół silnymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Tymczasem ekologiczna uprawa sprawia, że warzywa i owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych związków dostanie się do ustroju ich konsumentów.
Co powinno znaleźć się na opakowaniu zdrowej żywności
Żywność eko podlega ciągłemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym też w trakcie transportu oraz przechowywania. Co ważne, jeżeli produkt spełnia warunki, jego producent prócz standardowych informacji między innymi o dacie trwałości, możliwych alergenach, masie netto, kraju produkcji składników i temperaturze przechowywania, musi dodatkowo obligatoryjnie wskazać numer ID organu kontrolnego dany produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli białe gwiazdki tworzące w kształt listka. Szukając żywności eko powinno się więc czytać starannie etykiety wyrobów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o otrzymanych certyfikatach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]