Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów

Dowiedz się więcej o soku z kiszonych buraków na artmankiszonki.pl.

Od wieków w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonych warzyw. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się także o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego warto go spożywać

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaśny, lecz niezwykle zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to wręcz bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy K, A, E oraz C, jak również rozmaite minerały, jak sód, fosfor i żelazo. Wielu ludzi ma problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, jednakże rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się również anemikom. Oczywiście nawet ze zdrowym napojem nie powinno się przesadzać – wystarczy spożywać mniej więcej jeden kubeczek soku na dzień.

Atuty soku z kwaszonych buraków

Kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni, a który spożywamy również jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Posiada on dużo witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: zapobiega zatwardzeniom, obniża ciśnienie, a przy tym poprawia koncentrację. Chociaż buraki charakteryzują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednakże jego spożycia kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie lub założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki trzeba magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]