Kiszone ogórki to zdrowie i wyjątkowy smak w jednym

Chcesz zamówić ogórki kiszone w worku? Skieruj się tutaj.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź w formie surówki do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszonki są tak samo smaczne, co zdrowe.

Kiszone ogórki – z koprem, czosnkiem bądź z innymi dodatkami

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Stosuje się do tego drewniane beczki lub pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą. Później zostawia się je na przynajmniej kilkanaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu ogórków już po paru dobach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się czosnek oraz koper, jednakże walory smakowe kiszonych ogórków można wzbogacić również różnymi dodatkami, np. gorczycą, kawałkami marchwibądź liśćmi laurowymi. Naturalnie nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, by samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą albo spiżarką, w której może magazynować przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy dostać je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, tj. w pojemnikach z uchem czy też w woreczkach foliowych, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Jakie minerały i witaminy znajdują się w ogórkach kiszonych?

Od stuleci wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I to prawda, bo wraz z kiszonkami spożywamy pożyteczne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz pozytywnie oddziaływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (to około 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, D i K1, jak również sporo minerałów istotnych dla prawidłowego działania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, selen czy potas. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeżeli nie odpychają kwaskowate smaki, nie należy wyrzucać jej po spożyciu warzyw. Lepiej ją wypić lub wykorzystać do zupy ogórkowej, bo w miarę kiszenia witaminy przechodzą po trosze do soku. Należy jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]