Szukasz barszczu z butelki? Zobacz tutaj.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą spożywamy zwykle w trakcie Wigilii czy też dużych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja spożywania dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych posiłków.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz też wyśmienita przekąska
Zdaje się, że barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodkawy, a przy tym kwaskowy aromat powoduje, że doskonale współdziała on z odmiennymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni zalewają nim uszka z kapustą, grzybami czy też mięsem, inni preferują w nim kiełbasę, jajo i ziemniaki. Barszcz czerwony to nie tylko posiłek na obiad, lecz także smakowita przekąska lub ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do drożdżówki z mięsnym nadzieniem czy chrupiącego pasztecika z pieczarkami.
Wypada wspomnieć, że barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, gdyż zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również dużo żelaza, dlatego poleca się je anemikom. Tymczasem ze względu na fakt, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie zazwyczaj je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na bazie zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie istnieje uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie doprawia to danie. Jedni kochają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, inni dodają do niego troszkę cukru, aby wydobyć naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaśny smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyszykować samemu, jednak okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeżeli jednak znienacka najdzie cię ochota na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]