Skocz do zawartości

Ukrywanie linków

• Zamknięty Temat jest zamknięty
34 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ukrywać linki czy nie ? (26 użytkowników oddało głos)

1. Tak (3 głosów [11.54%])

Procent z głosów: 11.54%

2. Nie (23 głosów [88.46%])

Procent z głosów: 88.46%

Głosuj

#1 anturek

anturek

boxy_moje_zabwaki/era biznes

• VIP
  • 818 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:SO
  • GG3487225
  • siećera
  • model telSGS

Napisano poniedziałek, 6 listopad 2006 - 22:22:52

Czy zamieszczając program/grę itp. autor postu powinien ukrywać linka za pomocą Ukrytej wiadomości :?: Pytam, gdyż wynikło pewne spięcie pomiędzy użytkownikiem pavlov a mną. Nie chciałbym się wykłócać i jakoś to rozwiązać, stąd moja ankieta. Chciałbym by oddając głos w niej, umotywować swoje zdanie. Ja udzielam odpowiedzi "Nie". Nie powinno się ukrywać linków, prowokuje to jedynie do sztucznego nabijania postów w stylu:

Cytat

ja tez zasysam:)

Cytat

to ja też zasysam ale po co ukryta wiadomość

pisanych jedynie by zdobyć linka :zdegustowany:

#2 brzechu_lol

brzechu_lol

Widoczny Forumowicz

• Użytkownicy
  • 253 postów
  • Miejscowość:Konin

Napisano poniedziałek, 6 listopad 2006 - 23:17:50

Cos w tym jest, mysle ze bedzie duzy przyrost postów z OT.

#3 hausepl

hausepl

Prawie Wszechmogący

• VIP
  • 1195 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:warszawa
  • GG12145947
  • siećorange
  • model telE72

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 01:09:50

Z jednej strony jestem przeciwny ukrywaniu linków, bo to powoduje zwykłe ot i zwiększa liczbę postów, ale z drugiej rozumiem rację pavlov'a, bo faktycznie poszukiwanie i zamieszczanie nowych programów nie jest proste, a większość userów nie daje nawet piwa. Ukrywanie postów jest bardzo popularne na wielu zagranicznych forach, średnio mają po 100000 userów i powiedzmy jest jeden temat z programem, a pod nim 365 odpowiedzi, typu: "dzięki", "ładny mamy dzień", "jak wy to i ja", "a co to", "siema", mógłbym tak wymieniać do jutra.

Osobiście nie należę do fanów tej metody, ale rozumiem dlaczego się ją stosuje.

Mam tylko jedno pytanie, co ja mam zrobić z tymi postami nie na temat ? :dontgetit:

#4 r4ven

r4ven

Ledwo Widoczny

• Użytkownicy
  • 78 postów
  • PłećMężczyzna
  • siećera
  • model telE51

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 01:29:10

Ja tez jestem przeciwny, jest to niepraktyczne, powoduje wieksze obciazenie serwera orast przyrost bazy MYSQL. Jest to bez sensu.

#5 Venom997

Venom997

Ledwo Widoczny

• Użytkownicy
  • 81 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 08:32:33

Ja też sie podpisze pod to że jestem przeciwny...na jednym z for o tematyce muzycznej jes takie cos i w tematach jest po 100 postów typu 'dzięki za wrzuta, zasysam'. Jest to bez sensu ponieważ tylko są nabijane posty...i robi się OT.

#6 Peacemaker

Peacemaker

Pijawka

• Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość:Gdańsk

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 10:29:52

Pisać posta tylko i wyłącznie, żeby móc cokolwiek ściągnąć? Śmieszne troche naprwade... A to, że pavlov traci dużo czasu na szukaniu różnych apikacji i umieszczeniu ich tutaj nie ma nic do rzeczy. Choć chwała mu za to.Co komukolwiek da taki zbęny post? Bądźmy poważni... Piwa i tak nie zaczną lecieć od każdego komu się pomoże, więc to się mija z celem.

#7 Boogeyman

Boogeyman

Spam Reaper

• Administratorzy
  • 2794 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:Poznań
  • GG5556277
  • siećorange
  • model telSamsung Galaxy S2 | i600

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 14:20:44

Oczywiście jestem przeciw, wprowadzi to tylko zbędne OT, a nic nie wniesie do tematu. Niech zostanie tak jak jest, kto chce dac piwo to niech da, nie to nie, przecież reputacji nie świadczy liczba piw, pomógł, czy liczba postów, tylko ich treśc i co wnoszą do tematu. Nikt tego jeszcze nie napisał, ale pewnie tak się stanie, więc z góry mówie że jestem przeciw ukrywaniu linków i ich ukazaniu po daniu piwka. Wtedy żaden z uploaderów trzeźwy by nie był :p

Jeśli jednak zależy wam na kolejnych niepotrzebnych statystykach, to dobrym pomysłem była by kategoria np. upload, jeden punkt za założony temat w dziale gry/aplikacje, chodzi mi o tematy w konkretnych działach, np java/rpg, a nie w głównej kategorii, gdzie ktoś założy temat w stylu cdoom-jak to działa.

Pozdrawiam

#8 hausepl

hausepl

Prawie Wszechmogący

• VIP
  • 1195 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG12145947
  • siećorange
  • model telE72

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 16:54:04

Przemyślałem jeszcze raz sprawę i doszedłem do wniosku, że używanie opcji ukrywania linków jest w pewnym sensie wymuszaniem "wdzięczności" za upload. Nie wymusisz piwa za program, to użyjesz opcji ukrywania, to spowoduje nie okazanie zainteresowania, tylko ciekawość co to za program, skoro jest ukryty link.

Jestem temu przeciwny, zresztą liczenie na wdzięczność userów za upload czego kolwiek jest złudne, bo 90% to sami ssacze, w żaden sposób nie pomagający rozwijać się forum (nawet nie chce im się kliknąć w "Ranking GSM").

#9 pavlov

pavlov

Widoczny Forumowicz

• Zbanowani
  • 325 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:Sosnowiec
  • siećera

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 17:28:38

to po co im udostepniac soft i gry?

#10 anturek

anturek

• VIP
  • 818 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG3487225
  • siećera
  • model telSGS

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 17:39:17

pavlov, tylko weź pod uwagę że programy te pobierają również osoby które dają coś od siebie :!: Ssaczy trzeba jakoś zwalczyć, ale raczej nie w ten sposób, bo powstaną "ssacze nabijający posty". Poza tym, sam widzisz. Założyłeś posta z ukrytym linkiem, i co ludzie wpisywali :?: "ja tez zasysam:)", jeszcze rozumiem, jakby to było coś w stylu: "wielkie dzięki i oby tak dalej" - dałoby się jakoś to znieść, lecz tak nie jest :/ ( fakt, faktem takich postów nie jest 100%, zdarzają się też i normalne ).

#11 pavlov

pavlov

Widoczny Forumowicz

• Zbanowani
  • 325 postów
  • PłećMężczyzna
  • siećera

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 17:49:41

tak zgadzam sie
zobaczcie co ludzie wypisywali, oczywiscie na temat i oczywiscie nie ssacze ale podobno porzadni forumowicze :/

anturek napisał:

pavlov, jaki jest sens pisania ukrytych wiadomości :?: Nabijania postów :?:

http://rapidshare.com/files/2151740/Surprise_Disco.sis.html

LuQ napisał:

lol

niewazne
nawet jeden z poczatkujacych edytowal posta zeby napisac ze aplikacja sie spodobala

#12 MotyF

MotyF

Wszechmogący

• +Root Admin
  • 946 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:Rzeszów
  • GG228811
  • siećplay
  • Wersja systemu:Android 2.2
  • model telDesire, E52

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 17:53:25

Uważam, że ukrywanie linków to kiepski pomysł. Ma to sens w postach , gdzie liczą się jakieś opinie (może to nie najlepszy przykład ale ...). Na naszym forum utworzy się wielkie OT. Trzeba odpowiedzieć, żeby dostać (widzieć) link, czyli przeglądając post przez 300 osób mamy 300 OT, 10 tematów i 3 000 OT a przy 1 00 tematach (tydzień maxymalnie) mamy 30 000 OT ! Czyli miesięcznie milion zbędnych postów. Czy ktoś widzi w tym sens?

#13 pavlov

pavlov

Widoczny Forumowicz

• Zbanowani
  • 325 postów
  • PłećMężczyzna
  • siećera

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 17:56:30

mozna usuwac takich delikwentow piszacych nie na temat w ten sposob wytworzy sie grono aktywnych

#14 hausepl

hausepl

Prawie Wszechmogący

• VIP
  • 1195 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG12145947
  • siećorange
  • model telE72

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 18:00:42

pavlov napisał:

mozna usuwac takich delikwentow piszacych nie na temat w ten sposob wytworzy sie grono aktywnych

można, ale to oznaczać będzie warunki panujące na infonii, czyli jak nie podobasz się modteam (twój nick, czy jakiś post) to dostajesz bana, bez sensu jest takie działanie, bo w końcu ludzie będą sie bali pisać na forum.

#15 pavlov

pavlov

Widoczny Forumowicz

• Zbanowani
  • 325 postów
  • PłećMężczyzna
  • siećera

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 18:09:14

a teraz tez nie pisza wiec sprobowac mozna by bylo ale to juz wasza wola i skrzypce,
chcialem tylko pomoc w rozwinieciu forum i ozywieniu go zeby nie bylo pustych tematow itp

#16 hausepl

hausepl

Prawie Wszechmogący

• VIP
  • 1195 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG12145947
  • siećorange
  • model telE72

Napisano wtorek, 7 listopad 2006 - 18:19:33

pavlov, ok. rozumiem, że chciałeś pomóc, tyle, że każde forum skazane jest na ssaczy, nie ominie się ich, chociaż zawsze mogę dziennie poblokować 100 nie aktywnych kont ssaczy. :hyhy:

#17 r4ven

r4ven

Ledwo Widoczny

• Użytkownicy
  • 78 postów
  • PłećMężczyzna
  • siećera
  • model telE51

Napisano środa, 8 listopad 2006 - 11:34:45

pavlov napisał:

To nie jest dobre rozwiazanie, wtady administracja i modteam zamiast zajmowac tematyka 6630 spedzali by pol dnia na usuwaniu 1000 zbednych postów. Niepotrzebna robota i zawracanie gitary, a pijawek i tak nie da sie pozbyc.

#18 anturek

anturek

• VIP
  • 818 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG3487225
  • siećera
  • model telSGS

Napisano środa, 8 listopad 2006 - 11:50:11

A może, wymusić na użytkownikach "udzielenia" 7 postów / tydzień :?: Oczywiście z sensem i na temat. Jest skrypt zliczający posty, więc na jego podstawie można by stworzyć kolejny na nasze potrzeby. Jak dobrze pamiętam, to nawet gdzieś coś takiego jest, nawet widziałem to na jakimś zagranicznym forum. Brak wymaganej liczby postów = delete user, a posty nie na temat będą zgłaszane do ModTeam ( oni będą decydować czy del, czy warn tylko ). Tyczyłoby się to wszystkich. A użytkownicy zamieszczający appz/games/thems... itp. dostawaliby "premie" w postaci zwolnienia z wymogu ( 1 appz/game... = 1 tydzień zwolnienia z wymogu ). I jak :?:

#19 voytaz78

voytaz78

Ledwo Widoczny

• Donator
  • 81 postów
  • Miejscowość:gliwice
  • siećera

Napisano środa, 8 listopad 2006 - 12:36:46

moim zdaniem to jest zły pomysł ale poniekąd rozumiem pavlova bo szukanie sznupanie konwertowanie umieszczanie na forum to sie przeciesz samo nie robi kosztuje nas to przedewszystkim czas czasem bardzo duzo czasu ale może dojsc do tego ze aby cos co ktos na forum umieści bedziemy musieli wysyłac eski o podwyzszonej płatności...ja to bym widział takie rozwiazanie ze linki były by widoczne ewentualnie dosepne tylko dla pełnoprawnych i w 100 % zarejestrowanych forumowiczów a tacy co tylko lubuja sie po czyjichs plecach slizgac odsyłac do jakiejs przegladarki z komunikatem " znajdz sobie" ewentualnie od nich pobierac za linka 1,22 takie moje zdanie

#20 Maro

Maro

Widoczny Forumowicz

• Użytkownicy
  • 251 postów
  • Miejscowość:Legnica
  • siećera

Napisano środa, 8 listopad 2006 - 12:41:55

ale 1.22 zł to zdzieranie z ludzi i zarabianie na niekorzysc firm tworzacych gry i aplikacje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych