Skocz do zawartości

Srware Iron

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 MotyF

MotyF

Wszechmogący

• +Root Admin
  • 946 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:Rzeszów
  • GG228811
  • siećplay
  • Wersja systemu:Android 2.2
  • model telDesire, E52

Napisano czwartek, 11 listopad 2010 - 23:50:43

Historia wzięła się od znajomego-programisty, który zamiast spać wyszukuje informacji w sieci.

Google Chrome, wielu z Was pewnie używa, ja jestem prawdziwym miłośnikiem. Szybka, stabilna, lekka przeglądarka i dużo fajnych dodatków. Czego chcieć więcej?

Poszanowania prywatności. Cytat ze strony, o której poniżej

Cytat

Niniejszej witryny nie da się oglądać w Google Chrome, lub dowolnej innej przeglądarce, której producent wkompilował w User-Agenta ciąg znaków powodujący regexowe dopasowanie do ciągu 'chrome'. Dlaczego?

Używasz przeglądarki, która narusza Twoją prywatność wysyłając dane na temat Twojej sieciowej aktywności do swojego producenta, czyli firmy Google.

Oprócz tego firma Google naraża użytkowników innych przeglądarek na niebezpieczeństwo publikując tak nieodpowiedzialny produkt jak wtyczka Google Chrome Frame do przeglądarki Internet Explorer.

W skrócie jak zawsze google robi coś bardzo dobrze niewielkim kosztem - czyli naszym.

W pełnej wersji artykułu http://magiczne.seoisem.pl/chrome.html możecie wyczytać min. o SRWare Iron. Jest to po prostu chrom, ale bez dodatków od google. Jak to możliwe? Chrome to darmowy silnik chromium, a SRWare to dokładnie to samo. Dodatkowo, wszystkie dodatki z chrome extension działają (jeżeli się bliżej przypatrzeć, 90% dodatków piszą ludziska na wolnej licencji). A więc dostajemy Chrome ale nie od google, jest nadal szybko i lekko a dodatkowo "prywatniej".

Sam z tej przeglądarki korzystam (nawet teraz pisze), więc polecam.

Do pobrania: http://www.srware.ne...ome_vs_iron.php

#2 Quantum

Quantum

Secret Service

• Administratorzy
  • 1236 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG8290835
  • siećplay
  • model telNokia N9

Napisano piątek, 12 listopad 2010 - 08:34:21

Nareszcie ktoś o tym napisał bo nigdy bym się o tym nie dowiedział ;) Z Chroma nie korzystałem bo wg mnie google zbiera o użytkownikach zdecydowanie za dużo informacji. Dołączona grafika :)
Za chwilkę przetestuje :)

#3 Petro-7

Petro-7

Pijawka

• Użytkownicy
  • 3 postów
  • GG10576924
  • model telSE C902 i SE Satio

Napisano sobota, 13 listopad 2010 - 19:39:34

Wszystko fajnie - ale bez Google'a nie da się żyć :p
Spróbuj nie korzystać z ich przeglądarki - a ona zbiera równie dużo danych, jak nie więcej - niestety :)
A z przeglądarek polecam Operę - równie szybka i przejrzysta, co Chrome :p

Pozdrawiam ;)
Petro-7

#4 MotyF

MotyF

Wszechmogący

• +Root Admin
  • 946 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG228811
  • siećplay
  • model telDesire, E52

Napisano sobota, 13 listopad 2010 - 20:34:56

Wyświetl postUżytkownik Petro-7 dnia sobota, 13 listopad 2010 - 19:39:34 napisał

Spróbuj nie korzystać z ich przeglądarki - a ona zbiera równie dużo danych, jak nie więcej - niestety :)

Petro-7

Przepraszam, co miał autor na myśli?

#5 pat792

pat792

Widoczny Forumowicz

• Donator
  • 221 postów
  • PłećMężczyzna
  • siećplay
  • model telN n81 8gb hacked

Napisano sobota, 13 listopad 2010 - 20:46:40

Cytat

Cytat

Spróbuj nie korzystać z ich przeglądarki - a ona zbiera równie dużo danych, jak nie więcej - niestety

Petro-7

Przepraszam, co miał autor na myśli?
Pewnie chodziło mu o wyszukiwarkę. Najwyraźniej się pomylił. A co do przeglądarek zamiast chrome można używać safari. Jest szybsza od opery, liska itd. Wszystko oczywiście opieram na swoim doświadczeniu i odczuciu.

Użytkownik pat792 edytował ten post sobota, 13 listopad 2010 - 20:47:18

#6 MotyF

MotyF

Wszechmogący

• +Root Admin
  • 946 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG228811
  • siećplay
  • model telDesire, E52

Napisano sobota, 13 listopad 2010 - 22:05:48

Wyświetl postUżytkownik pat792 dnia sobota, 13 listopad 2010 - 20:46:40 napisał

Pewnie chodziło mu o wyszukiwarkę. Najwyraźniej się pomylił. A co do przeglądarek zamiast chrome można używać safari. Jest szybsza od opery, liska itd. Wszystko oczywiście opieram na swoim doświadczeniu i odczuciu.

Safari ładne, ale eksploatuje mocno przeglądarki i po parunastu dniach Safari zaczęło zwalniać i wieszać się (Win7 ultimate, 8GB Ram ,i5 520, GT 330M) więc sprzętowo było ok.

#7 micho

micho

Stały Bywalec

• Modteam
  • 943 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:Mysłowice
  • GGpw
  • siećorange
  • model teliphone

Napisano sobota, 13 listopad 2010 - 22:24:07

pat safari jest super ale zamula kompa bardziej jak jakaś wypasiona gra :)

#8 cichy®

cichy®

..::SUPPORT::..

• +Root Admin
  • 5038 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:Ruda Śląska
  • GG2382373
  • siećplus gsm
  • model telHTC HD2 /N 6303c

Napisano niedziela, 14 listopad 2010 - 15:05:34

A ja wam powiem chrome oki ale kompa cza zabezpieczyć jak sto hu..:) zbiera dane nawet z obiadu na komunii :p i obecnie testnołem nowe IE9 i o dziwo mnie zaskoczyło.
Fakt chrome szybkie lekki ale i niebezpieczne ogólnie zostaje lisek acz też ma dziurki.

#9 MotyF

MotyF

Wszechmogący

• +Root Admin
  • 946 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG228811
  • siećplay
  • model telDesire, E52

Napisano niedziela, 14 listopad 2010 - 15:12:29

Wyświetl postUżytkownik cichyź dnia niedziela, 14 listopad 2010 - 15:05:34 napisał

A ja wam powiem chrome oki ale kompa cza zabezpieczyć jak sto hu..:) zbiera dane nawet z obiadu na komunii :p i obecnie testnołem nowe IE9 i o dziwo mnie zaskoczyło.
Fakt chrome szybkie lekki ale i niebezpieczne ogólnie zostaje lisek acz też ma dziurki.

Cichy o tym pisze, chromium to nie chrome, to silnik na wolnej licencji a Iron to "lepszy chrome". Żadne IE :) Mam 9beta i tragedia.

#10 Petro-7

Petro-7

Pijawka

• Użytkownicy
  • 3 postów
  • GG10576924
  • model telSE C902 i SE Satio

Napisano niedziela, 14 listopad 2010 - 15:13:58

Przepraszam, oczywiście chodziło mi o wyszukiwarkę. Co do przeglądarek i ogólnie Google'a - wszystkie usługi tej firmy zbierają informacje o userach i je potem wykorzystują. A z przeglądarek polecam Operę, urzekła mnie :p Jest w pełni kompatybilna z Windowsem 7, szybka i przejrzysta :D

Pozdrawiam ;)
Petro-7

#11 cichy®

cichy®

..::SUPPORT::..

• +Root Admin
  • 5038 postów
  • PłećMężczyzna
  • Miejscowość:Ruda Śląska
  • GG2382373
  • siećplus gsm
  • model telHTC HD2 /N 6303c

Napisano niedziela, 14 listopad 2010 - 15:21:31

Tak oki co do indeksowania danych to sami mamy na życzenie, ale jak wyszukiwarki to google oczywiście super ale mamy do tego bardzo dobre yahoo jak i alexa.
Tak ale praktycznie 99% społeczeństwa chromium kojarzy z chrome i to jest ten ból.

#12 MotyF

MotyF

Wszechmogący

• +Root Admin
  • 946 postów
  • PłećMężczyzna
  • GG228811
  • siećplay
  • model telDesire, E52

Napisano niedziela, 14 listopad 2010 - 15:23:21

Wyświetl postUżytkownik cichyź dnia niedziela, 14 listopad 2010 - 15:21:31 napisał

Tak oki co do indeksowania danych to sami mamy na życzenie, ale jak wyszukiwarki to google oczywiście super ale mamy do tego bardzo dobre yahoo jak i alexa.
Tak ale praktycznie 99% społeczeństwa chromium kojarzy z chrome i to jest ten ból.

Nie kojarzy, bo przeglądarka nazywa się Iron i jak nikt nie doczyta, nie wie, że to silnik chromium (nie związany z google)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych